Shrink

Hva er målet for god ledelse? Det enkleste svaret er nok «å få gode resultater». Hva slags resultater er «gode» kan nok variere, men stort sett liker vi helst resultater vi kan måle og telle. For en kommersiell bedrift vil det nok som oftest handle om fortjeneste – selv om bedriften også, forhåpentligvis, ønsker å bidra til samfunnet på andre måter, kan de bare gjøre det hvis de også tjener penger. For en skole vil det blant annet handle om forbedring i elevenes resultater eller læringsmiljø. En kirke eller Frelsesarmékorps kan ofte måle resultater i medlemstall eller fammøtestatistikk. Og lederens oppgave er å få resultater og oppnå suksess. Større, bedre, mer omtalt.

Sagt på den måten, er det kanskje flere kirkeledere som vil ta avstand fra en slik tankegang. Vi eksisterer for å forkynne evangeliet og for å tjene våre medmennesker, ikke for å bygge opp organisasjoner. Men i praksis er mye av samtalen omkring ledelse preget nettopp av målet om å bli større (eller i hvert fall ikke bli mindre!). Hvis vi ikke kan peke på flere som kommer til møtene, flere som blir frelst, flere som blir medlemmer, da har vi vel ikke lykkes i vårt oppdrag?

Kanskje ikke. Men i sin bok «Shrink» argumenterer Tim Suttle for et nytt mål for kristne ledere – og kristne kirker. «En kristen leder er ikke primært kalt til å være effektiv, men til å være trofast og til å praktisere ledelse etter Jesu mønster, uansett hvilke resultater det ser ut til å føre til» (s.23). Jeg tror det han forteller om er det Frelsesarmeen kaller «tjenende lederskap». Det ser jeg mye av på lokalplan, hvor trofaste disipler søker å tjene Gud og hverandre uten synlig belønning. Jeg er redd det er mer vanskelig lengre opp i vår hierarkiske struktur. Men uansett tror jeg at moderne ideer om god ledelse og Suttles tanker om å en leder som «avtar» lar seg forene hvis vi bare kan lære oss å tenke på den rette måten. En god leder skal  få resultater. Men resultater kan defineres som noe annet enn «større og bedre». De kan for eksempel handle om å gå «dypere og nærmere». Eller «mer trofast og mer kjærlig». Lederen kan jobbe for å skape et miljø hvor alle blir sett, og alle føler seg velkommen, og ingen trenger spisse albuer for å kunne bidra med det de kan best. Det er ingen motsetning mellom det, og trofast tjeneste. Uansett er jeg enig med Suttle at Jesus har vist oss hva god lederskap er. Og det gjorde han blant annet på Skjærtorsdag, når han først tok fram vaskefatet, og så sa:

Når jeg som er herren og mesteren, har vasket deres føtter, da skylder også dere å vaske hverandres føtter… Og salige er dere så sant dere også gjør det.  (Johannes 13,14 & 17)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: