Gjenreisning

Jeremia 33,10-11 Så sier Herren: Dere sier at dette stedet ligger øde, uten mennesker og dyr, byene i Juda og gatene i Jerusalem ligger øde, ikke et menneske bor der, ikke et dyr. Men enda en gang skal det høres lyd av fryd og glede, stemmer av brudgom og brud, rop fra folk som bærer fram takkoffer i Herrens hus og sier: «Takk Herren over hærskarene, for han er god, evig varer hans miskunn!» For jeg vil vende skjebnen for landet som i den første tiden, sier Herren.

Min far kommer fra Plymouth, i sørvest-England. Plymouth er en viktig havn med blant annet et av Storbritannias største marineverft, hvor både min far og hans far og hans far jobbet… inntil min far dro til Frelsesarmeens offisersskole. Men på grunn av verftet var Plymouth også et viktig mål for tyskernes bombeangrep under 2. verdenskrig, og selv om andre byer opplevde verre enkeltangrep, ble Plymouth den byen i England som ble mest ødelagt i løpet av krigen. Begge handlesentrene, nesten alle offentlige kontorer, 26 skoler, 8 kinoer og 41 kirker ble ødelagt. 3,754 bolighus ble totalskadet og 18,398 til ble alvorlig skadet. På et tidspunkt hadde nesten halve befolkningen rømt til tryggere steder – over hundre tusen mennesker på flukt. (Min fars familie feilberegnet dette. Etter de første bombeangrepene flyttet de til Bristol, hvor de hadde familie de kunne bo hos. De kom akkurat tidsnok til at Bristol ble bombet, og flyttet derfor hjem til Plymouth og ble der gjennom resten av krigen. Ingen av de ble skadet, men de mistet et hus og min fars skole…). Når byen ble gjennoppbygget, lot de en av de ruinerte kirkene stå igjen som et minnesmerke. (http://en.wikipedia.org/wiki/Plymouth_Blitz)

Det utrolige med sånne situasjoner er menneskenes evne til å begynne på nytt. Å bygge opp igjen, å legge sorgen bak seg, og feire framtiden med fryd og glede og bryllup. I 1945 var det helt naturlig for folk å samles i kirken for å takke Gud for at den onde tiden var over. Hvis vi skulle oppleve en så stor katastrofe i dag – hvor vil vi samles, og hvem vil vi takke?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: