Tenk først

Jeremia 26,11 Prestene og profetene sa til lederne og til hele folket: «Denne mannen må få dødsdom, for han har profetert mot byen vår, slik dere har hørt med egne ører.»

«You know the funny thing about people is they always think they’re doing right» (Arthur Ransome: The Picts and the Martyrs). Det er lett å ta parti. Vi leser Bibelen og vet hvem som er er «de gode» og hvem som ikke er det. Men i virkeligheten er det ikke alltid så lett. Folk flest forsøker å gjøre det de tror er rett. De som anklaget Jeremia trodde det. De som ville dømme Jesus til døden gjorde det. Det er utrolig hva mennesker kan være villig til å gjøre hvis de bare er overbevist om at formålet er rettferdig eller tjener et høyere gode. Det handler ikke så mye om «rett» og «galt», som om hva slags forståelse av verden vi har, og hva slags konsekvenser vi tror våre handlinger vil få.

Sånt er stort sett langt fra vår hverdag – selv om vi ofte har meninger om hva som skjer rundt oss og hva andre «burde» gjøre (hvis de så verden fra vårt ståsted). Men allikevel opplever jeg at ikke alt jeg gjør tjener til det gode, selv om intensjonen var god. Spesielt det som «bare skjer», det jeg gjør på refleks, uten å reflektere – som folket i dette kapitlet. Det vonde jeg gjør er vel ikke så ofte tilsiktet eller motivert av onde tanker – det kommer av at jeg ikke ser hele situasjonen, ikke ser konsekvensene for andre, ikke forstår hvordan mine ord og handlinger kan oppfattes av andre. Heldigivs for Jeremia, var det noen som tok seg tid til å reflektere over situasjonen, og de fikk folket med seg på å gjøre noe annet, som var bedre og mer gjennomtenkt.

Det er ikke alltid lett å handle rett. Men det er nok lettere hvis vi tenker før vi handler…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: