Den ene

Jeremia 10,12 Han laget jorden med sin kraft, han grunnla verden i sin visdom og spente ut himmelen ved sin innsikt.

Endelig tilbake – etter en litt lengre pause enn opprinnelig beregnet. Men dette var et flott kapittel å komme tilbake til! Det er nok ikke lett for oss i vår tid å ta inn over oss hvor radikalt det var, det Jeremia forkynte – men i hans samtid var dette sprengstoff av det sjeldne. Ikke bare er det bare én Gud i Israel. Ikke bare er Israels Gud sterkere enn andre folk sine guder. Men Israels Gud er den eneste Gud. Den eneste som virkelig lever, som skapte jorden og himmelen og alt som er i dem. Den eneste som ikke er skapt av menneskers hender eller fantasi.

Kanskje jeg tar feil – kanskje dette ikke er så selvsagt lenger. Jeg har vokst opp i et samfunn hvor «Gud» var mer eller mindre ensbetydende med den jødisk/kristne Gud, enten man trodde på ham eller ikke. Men barna mine vokser opp i møtet med en rekke gudeforestillinger – enten det er Mennesket selv eller Naturen som blir guddommeliggjort, eller en av de mange åndelige retninger som florerer i den moderne verden. Så kanskje det fortsatt er sprengstoff, dette her. Det er i hvert fall upopulært å hevde. Det fins bare én sann Gud, bare én levende Gud. Og han har gjort seg kjent gjennom profetene – og gjennom Jesus Kristus.

Hør, Israel! Herren er vår Gud, Herren er én. Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din makt:  «Det står skrevet: Herren din Gud skal du tilbe, og ham alene skal du tjene.»  (5 Mos 6,4-5: Luk4,8)

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: